Wanneer u letselschade heeft opgelopen als gevolg van mishandeling dan zijn er meerdere mogelijkheden om een schadevergoeding te krijgen.
De dader kan via het civiele recht rechtstreeks worden aangesproken voor de schade die hij heeft veroorzaakt. Het probleem hierbij is dat de dader vaak niet in staat is om de schade te vergoeden. Ook vinden veel slachtoffers het bezwaarlijk om zelf actie tegen de dader te moeten ondernemen.
Als de dader strafrechtelijk vervolgd wordt en voor de strafrechter moet verschijnen, dan kunt u uw claim of een deel daarvan ook indienen in het strafproces. Als de dader wordt veroordeeld zal de strafrechter ook een uitspraak doen over de schadevergoeding. De strafrechter zal het verzoek tot schadevergoeding alleen toewijzen als de dader veroordeeld wordt. Verder moet het gaan om een makkelijk vast te stellen schade. Als de strafrechter een verzoek tot schadevergoeding heeft toegewezen, dan hoeft u het geld niet zelf te incasseren. Dat doet het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) voor u. Betaalt de dader niet binnen 8 maanden na het definitieve strafvonnis, dan keert de overheid het toegewezen bedrag aan het slachtoffer uit en zet men op eigen naam de incasso tegen de dader voort. Het slachtoffer wordt daar dan niet verder mee belast.
Een slachtoffer van mishandeling heeft ook de mogelijkheid om een schadeclaim bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven in te dienen.
Wilt u meer informatie over letselschade na mishandeling? Neem contact op met de advocaten van AV&L Advocatuur en Mediation voor een gratis eerste gesprek.