Tip: vul na een aanrijding het aanrijdingsformulier zo compleet mogelijk en samen met de wederpartij in

Tip: vul na een aanrijding het aanrijdingsformulier zo compleet mogelijk en samen met de wederpartij in

Wanneer u wordt aangereden is het vaak niet het allereerste waar u aan denkt: het zo compleet mogelijk en juist invullen van de voorkant én achterkant van het aanrijdingsformulier samen met de wederpartij. Eerst zult u willen weten of u schade heeft aan uw auto, motor of fiets en of er geen gewonden zijn gevallen. Toch kan het voor het afhandelen van het verzekeringswerk erg nuttig zijn om na een aanrijding met de wederpartij bij elkaar te komen om het aanrijdingsformulier goed in te vullen (zowel bij blikschade als bij letselschade). Eventueel kunt u het aanrijdingsformulier aanvullen met foto’s van de aanrijding en/of de schade.

Waarom het aanrijdingsformulier compleet en samen invullen?

Regelmatig ontstaat na een aanrijding een discussie met een verzekeraar over hoe de aanrijding precies heeft plaatsgevonden en wat de gevolgen van een ongeval zijn. Met welke snelheid vond de aanrijding plaats? Werd door partijen verlichting gevoerd? Wie reed waar op de weg? Wie is verantwoordelijk voor het ontstaan van het ongeval? Dit belemmert het uitkeren van de schade. Door de voorkant en achterkant samen met een wederpartij in te vullen ontstaat meer duidelijkheid over de toedracht van het ongeval.

Wat is belangrijk op het aanrijdingsformulier?

Uiteraard is het belangrijk dat de contactgegevens van beide partijen, de gegevens van beide voertuigen en de verzekeringsgegevens mét polisnummers op het aanrijdingsformulier vermeld worden.

Daarnaast is het belangrijk om de datum, het tijdstip en de plaats van de aanrijding te vermelden. Zijn er eventueel getuigen van het ongeval? Vraag deze mensen dan om hun naam en contactgegevens en noteer dit op het aanrijdingsformulier. Zij kunnen eventueel later over de toedracht van het ongeval verklaren.

Wat vaak niet (samen) wordt ingevuld, is de achterkant van het aanrijdingsformulier. Op het aanrijdingsformulier wordt ook vermeld dat u dit niet samen met de wederpartij hoeft te doen. Toch kan dit zinvol zijn. U kunt bespreken of u het eens bent over de vraag met welke snelheid ten tijde van de aanrijding werd gereden en of één van de partijen zich verantwoordelijk voelt voor het ontstaan van het ongeval. Dit kan op de achterkant van het aanrijdingsformulier vermeld worden. Wanneer partijen het op het aanrijdingsformulier eens zijn over de genoemde punten, dan kan hierover tijdens de afwikkeling van de schade met de verzekeraar geen discussie ontstaan. Vergeet niet beiden een handtekening te zetten op de achterkant (en overigens ook de voorkant) van het aanrijdingsformulier.

Vermeld tot slot of door de aanrijding schade aan de auto of letselschade is ontstaan. Noteer hierbij ook wat voor een (letsel)schade is ontstaan. Een situatietekening van het ongeval komt (ook wanneer u niet goed bent in tekenen) altijd van pas.

Wat kan na een ongeval nog meer van belang zijn?

Zowel in het geval van letselschade als in het geval van blikschade kunnen foto’s van de gevolgen van het ongeval en foto’s van de schade aan een voertuig een beeld geven van de impact van het ongeval. Het kan ongepast zijn om foto’s van een ongeval, de positie van een slachtoffer of de schade aan andermans voertuig te maken. Vraag daarom altijd eerst toestemming aan de wederpartij/de betrokken partijen en verspreid de beelden niet aan derden (bijvoorbeeld via social media). In andere gevallen is het soms niet mogelijk om foto’s van de gevolgen van het ongeval te maken simpelweg omdat de aanrijding op een drukke verkeersader gebeurt en u op die plek niet kunt stoppen. Mocht u toch de mogelijkheid hebben om enkele foto’s te maken, dan kan dit helpen de toedracht van de aanrijding te verduidelijken.

Mocht de tekenruimte op het aanrijdingsformulier niet voldoende zijn om de omstandigheden van het ongeval goed te schetsen, dan kunt u ook op een apart blaadje een situatieschets maken. Zorg er dan wel voor dat de situatieschets door beiden partijen ondertekend wordt.

Samenvattend

– vul het volledige aanrijdingsformulier (voorkant én achterkant) samen met de wederpartij in;
– zorg dat zowel u als de wederpartij de voorkant en de achterkant van het aanrijdingsformulier ondertekent;
– vul het aanrijdingsformulier compleet in;
– maak eventueel foto’s van het ongeval of de schade;
– probeer een duidelijke situatieschets op het aanrijdingsformulier te maken.